Shopper’s Village revisions presented to planning board

288 views
The hearing on the Shopper’s Village project application by applicant Atlantic Pier Co. will continue before the borough planning board on June 21. (MARK R. SULLIVAN/THE OCEAN STAR)

BAY HEAD — Atlantic Pier Co., Inc. announced new revisions to its Bay Head Shopper’s Village project during its most recent hearing before the borough planning board on Tuesday evening.

“As we concluded the last time [March 29] there were some concessions that the applicant had made, most significantly eliminating the cupola from the project, so we made some modifications to the floor plans and elevations,” attorney for the applicant Donna Jennings said during the special meeting on May 25. 

According to the engineer’s report on the project, the following revisions to the plans have been based on the March 29 meeting: in addition to the cupola being removed and the facade, walls, and roof line in the vicinity of the former cupola being revised, Retail Area C, located below the location of the removed cupola, has been reduced in size from 617 square feet to 589 square feet. 

ADVERTISEMENT

The outside wall of the building and the deck have been revised in the area of Retail Area C. The third story apartment living area and dining area have been revised. The lot coverage by buildings has been reduced from 47.5 to 47.4 percent. The lot coverage by structure has been increased from 74.5 to 74.9 percent. Also the parking space in the inside corner of the parking lot has been removed to allow space to turn around at the end of the lot. In addition, a few additional plants have been added to the corner in the vicinity of the removed cupola.

“You can see that this building is much smaller. Our plans decreased in size,” projet architect Morris Clarke said. “By taking the cupola out, our roof is one continus height, and we are at the maximum allowable height by code. We are at 32.5 [feet] above base flood elevation.”

“Parking calculations are also reduced from 22.88, which was the previous application, to 22.83. We have provided a turnaround area at the end of the parking area, so that reduces the parking on-site from 24 stalls to 23 stalls. It is compliant and we do not require a parking variance,” added project engineer James Kennedy.

The applicant is seeking an amended preliminary and final major site plan approval, use variance approval, a variance to construct a three-story structure, and two new bulk variances to construct four retail units, a ground floor parking area and one apartment located on the uppermost level of the building.

This is an excerpt of the print article. For more on this story, read The Ocean Star—on newsstands Friday or online in our e-Edition.

Check out our other Bay Head stories, updated daily. And remember to pick up a copy of The Ocean Star—on newsstands Friday or online in our e-Edition.

Subscribe today! If you're not already an annual subscriber to The Ocean Star, get your subscription today! For just $34 per year, you will receive local mail delivery weekly, with pages and pages of local news and online access to our e-edition on Starnewsgroup.com.